Skip to main content

DAV: Class VII English Literature Chapter 1: Monkey Trouble by Ruskin Bond

DAV: English Literature Class VII

Chapter 1: Monkey Trouble by Ruskin Bond

Watch Line-By-Line Explanation

I Understanding the Story

A. Some statements based on …. Tick (T) for true statements and (F) for false …. (For full question, refer to the book.) 

1. The street entertainer who sold Tutu had three other monkeys.

Ans. The street entertainer who sold Tutu had two other monkeys.

F

2. Rocky often gave chocolates and walnuts to the narrator.

Ans. Rocky often gave chocolates and cashew nuts to the narrator.

F

3. Rocky took Aunt Ruby to a jeweller’s shop for buying an engagement ring.

T

4. Tutu followed the narrator to the jeweller’s shop without being noticed.

T

5. Tutu put some herbs and spices in the wedding cake.

Ans. Tutu put some red chilli sauce, bitter gourd seeds, and a lot of egg-shells in the wedding cake.

F

Subscribe to get more chapters.

B. Answer the following questions…. (For full question, refer to the book.)

1. Ho was …. (For full question, refer to the book.)

Ans. Grandmother had always wanted a girl in the house, so when she came to know that Tutu was a girl monkey she got convinced to keep Tutu as a pet.

2. Why did the narrator …. (For full question, refer to the book.)

Ans. As Aunt Ruby did not want to take along the narrator for shopping, the narrator secretly followed them.

When Tutu came to know that something important was going to take place, she decided to follow the narrator.

3. Why did the people …. (For full question, refer to the book.)

Ans. The people in bazaar chased Tutu because she had run away with a pearl necklace.

4. What did Tutu do …. (For full question, refer to the book.)

Ans. Tutu flung the necklace in a small canal nearby. Rocky dived into the canal, traced the necklace and returned it to the shopkeeper.

5. Why do you think some …. (For full question, refer to the book.)

Ans. Tutu had added red chilli sauce, bitter gourd seeds, and a lot of egg-shells in the wedding cake. The guests must have fallen ill after eating that cake.

C. The sentences below give an account to the menace …. (For full question refer to the book.)

Ans.

Tutu followed Aunt Ruby and Rocky secretly to the jeweller’s shop.

(a) Rocky, the jeweller and several people in the market followed her.

5

(b) Tutu leaped on the back of a scooterist

6

(c) She slipped into the shop without being noticed.

1

(d) Tutu rushed out into the market.

4

(e) Tutu took the road leading to the narrator’s house.

8

(f) She then landed on a donkey which panicked and rushed down the road.

7

(g) She threw the necklace into a canal.

9

(h) Aunt Ruby and the jeweller saw her and tried to grab the necklace.

3

(i) Rocky dived into the canal, traced the necklace and returned it to the shopkeeper.

10

(j) She took a pearl necklace and put it around her neck.

2

II HOTS

Some animals have …. (For full question refer to the book.)

Ans. Indeed, some animals are able to think in the right direction. Take the example of the dog. A dog is faithful and loyal to his master, because he understands that his master gives him food and shelter. In return, the dog also takes care of his master, and remains loyal.

III Life Skills

Do you like …. (For full question refer to the book.)

Ans. No, I don’t like Tutu much. No, even if given a chance I would not like to keep her as a pet because she is too mischievous.

 

IV Values

The narrator decided …. (For full question refer to the book.)

Ans. No, the narrator did not do the right thing by secretly following Aunt Ruby and her fiancé Rocky to the market. Once Aunt Ruby had made it clear that she did not want to take along the narrator, he should not have followed them.

 V Writing Skills

Tutu took a pearl necklace …. (For full question refer to the book.)

Diary Entry

 Monday, 06/07/2020

 10:30 p.m.

Dear Diary

It was a tense day today. A couple came to my shop to buy an engagement ring. Their pet monkey secretly followed them. The girl monkey slipped into the shop without being noticed. She took a pearl necklace and put it around her neck. As we tried to get back the necklace from her, she rushed out into the market. All of us followed her. Many people joined us to catch the monkey, but none could. Lastly, the monkey threw the necklace into the canal. I lost hope of getting it back. But the customer jumped into the canal, traced the necklace and returned it to me. All is well that ends well!

Till we meet again....

 XYZ

-------------------------End of the chapter---------------------

 

 

 

 


Comments

Piyush Yadav said…
Sir give pre-reading task also

Popular posts from this blog

DAV: Class VIII English Practice Chapter 6 Linkers

DAV: Class VIII English Practice Chapter 6 Linkers For all the answers: Buy Model Answer Book   Worksheet  -  1 1. Read the ..... (For full question, refer to the book.) WHAT YOU HEAR IS WHAT YOU SEE The phone rings  and  you listen to the voice on the other side. You can hear the voice of the speaker  but  can you see what the speaker looks like? Well, maybe. So, when you speak up, be careful  because  your voice may also convey information on your life.  When  scientists asked volunteers to listen to the recordings of people  and  rate the voices, they found that the voices rated highest belonged to people having more active lives. Scientists feel ...... For all the answers: Buy Model Answer Book Worksheet  -   2 1. Given on the ..... (For full question, refer to the book.)   neither..... nor, both, and, but Likes and Dislikes...

DAV: Class VII English Practice Chapter 6: Modals

DAV: Class VII English Practice Chapter 6: Modals For all the answers: Buy Model Answer Book Worksheet-1 The table …. (For full question, refer to the book.) Attitude   Modals Can Could May Might Will Would Shall Should Must Ought to Permission √   √               Request   √       √         Threat/ Warning             √       Advice/ Suggestion          ...

DAV: Class VI English Practice Chapter 5: Tenses (Part - I)

DAV: Class VI English Practice Chapter 5: Tenses (Part - I) Worksheet 1 – No exercise Worksheet 2 Carefully read …. (For full question, refer to the book.) Now refer …. (For full question, refer to the book.) Ans. 1. She is going to the market. 2. Ravi has gone to school. 3. Leena will be working on the machine at this time tomorrow. 4.  .... 5.  .... 6.  .... 7.  .... 8.  .... 9.  .... 10. .... For all the answers:  Buy Model Answer Book Worksheet – 3 Refer to the tense …. (For full question, refer to the book.) Ans. 1. They are eating food. 2. The cat has entered the kitchen. 3. The teacher will be teaching the class at this time tomorrow. 4.  .... 5.  .... 6.  .... 7.  .... 8.  .... 9.  .... 10. .... For all the answers:  Buy Model Answer Book Worksheet – 4 Complete the following … ‘give’…. (For full question, refer to the book.)   Present ...

DAV: Class VIII English Practice Chapter 7: Active and Passive Voice

DAV: Class VIII English Practice Chapter 7: Active and Passive Voice For all the answers: Buy Model Answer Book Worksheet 2 1. Look at .... (For full question, refer to the book.) (a) He walked all the way home. Ans.  Cannot be changed into passive. (b) He did not find a cigarette shop. Ans.  A cigarette shop was not found by him. (c) Albert picked up a pen. Ans.  A pen was picked up by Albert. For all the answers: Buy Model Answer Book 2. Put a (√) against .... (For full question, refer to the book.) (a) I need a paint brush. -  √ (b) My parents sent me to a hostel. -  √ (c) The matron sent us to bed at 10 p.m. -  √ (d) The shops were always very busy. -  X For all the answers: Buy Model Answer Book Worksheet-3 1. Read the chart .... (For full question, refer to the book.) Changing Active into Passive   Present Past Future Simple (a) I...

DAV: Class VIII English Literature Chapter 7: The Children’s Song by Joseph Rudyard Kipling

DAV: Class VIII English Literature Chapter 7: The Children’s Song by Joseph Rudyard Kipling For all the answers: Buy Model Answer Book I Understanding the Poem A. The poem is a children's prayer …. (For full question, refer to the book.)  Ans.   Column A Column B stanza 2 Help us whenever we need Your help. We may build a world free of all evils. stanza 3 Teach us to be focussed, responsible and firm in youth. We may be able to build a strong nation. stanza 4 Teach us to always rule ourselves in a clean and controlled manner. We may make a useful sacrifice to bring freedom and dignity to the individual.  For all the answers:                 Buy Model Answer Book B. Read the extracts given below and answer the questions that follow. 1. Teach us to bear the yoke in y...

DAV: Class VII English Literature Chapter 8: The Spider and the Fly by Mary Howitt

DAV: English Literature Class VII Chapter 8: The Spider and the Fly by Mary Howitt For all the answers: Buy Model Answer Book   I Understanding the Poem A. In the web chart given …. (For full question, refer to the book.) B. The spider tries to lure …. (For full question, refer to the book.) C. In the poem, the spider tries …. (For full question, refer to the book.)   Temptation Fly’s Response 1. The fly can see many pretty things in his parlour. It is futile to ask me in, for I know one who goes up into your parlour never comes down. 2. The tired fly should rest in his parlour. I have often heard that those who sleep on your bed never wake again. 3. The fly should eat a little delicious food. I have already heard what is in your pantry, and I don’t wish to see. 4. The fly should look at her beauty in the looking in the parlour. I will come another d...

DAV: Class VIII English Literature Chapter 8: The Case of the Sharp-Eyed Jeweller by Nicolas Bentley

DAV: English Literature Class VIII   Chapter 8: The Case of the Sharp-Eyed Jeweller by Nicolas Bentley For all the answers: Buy Model Answer Book Understanding the Story A. Each statement given below  .... (For full question, refer to the book.) 1. The narrator owns the Regnier's jewellery shop. Ans. The narrator is a jeweller’s assistant at the Regnier's jewellery shop. 2. The Regnier's sells high-priced modern jewellery. Ans. The Regnier's sells high-priced antique jewellery. For all the answers: Buy Model Answer Book B. Answer the  .... (For full question, refer to the book.)  30 words .... 1. “My hobby is perhaps  .... (For full question, refer to the book.) Ans. The narrator’s hobby is the study of crime and criminals. He considers it ‘out of the ordinary’ because ordinarily people are not interested in such things as a hobby.      2. Why did the narrator find the behaviour  .... (For full question, refer to the book.) Ans. The ...

DAV: Class VII English Practice Chapter 7: Passive Voice

DAV: Class VII English Practice  Chapter 7: Passive Voice For all the answers: Buy Model Answer Book Worksheet-1 Read the .... (For full question, refer to the book.) 1. Nani Palkhivala has fought several law suits. 2. Nani was respected by his classmates. 3. The extempore speech excited him. 4. Nani had just given his first public speech. 5. Nani was always encouraged by his father. 6. All difficulties were overcome with patience. Ans. Sentence No. Subject 1. Nani Palkhivala 2. Nani 3. Speech 4. Nani 5. Nani 6. Difficulties Worksheet-2 A. Read the statements .... (For full question, refer to the book.) Ans.  First                      Third         ...

DAV: Class VII English Practice Chapter 5: Transitive and Intransitive Verbs

DAV Class – VII English Practice Chapter 5 Transitive and Intransitive Verbs Worksheet-1 Look at the …. (For full question, refer to the book.) 1. A is eating popcorn. 2. B is reading a book. 3. C is playing football. 4. D is drinking a cold drink. 5. E is fishing. 6. F is playing with sand. Worksheet-2 Read the following …. (For full question, refer to the book.) Complete the table …. (For full question, refer to the book.)   Subject (doer) Action Object (receiver) 1. Manav saw a toy shop 2. The shopkeeper had displayed various toys 3. Manav liked a small toy car 4. Ruchi bought it 5. He opened he box 6. He examined the car 7. He put the car ...

DAV: Class VII English Practice Chapter 8: Reported Speech

DAV: Class VII English Practice Chapter 8: Reported Speech For all the answers: Buy Model Answer Book Worksheet 1 The words actually .... (For full question, refer to the book.) Ans. Pranoy  reported  excitedly that the sports day was on the 23rd of that month. Rohit  replied  that he could hardly wait for the day. Pranoy  confessed  that he was nervous about the races. However, Rohit  assured  him that he would not worry as he would be the champion again, but Pranoy  regretted  that would not be true because he was out of practice. Worksheet-2 Refer to the conversation .... (For full question, refer to the book.) Ans. Direct Speech Changes to Indirect Speech this ˃ that said ˃ reported I (Rohit) ˃ he can ˃ could am ˃ was ...